

- Reuters: Inflaatio ja epävarmuus luovat uutta kultakuumetta Itävallassa
- Eurasia Review: Kulta on rahaa, kaikki muu on luottoa
Kuva: Reuters/Lisa Leutner
Inflaatio ja epävarmuus luovat uutta kultakuumetta Itävallassa
Itävallan rahapaja, yksi maailman vanhimmista ja suurimmista kultakolikoiden tuottajista, ei pysty vastaamaan kysyntään, kirjoittaa Reuters. Ihmiset kiirehtivät etsimään rahoilleen turvasatamaa inflaation ja Ukrainan sodan synnyttämien talouspelkojen keskellä.
”Kullan kysyntä ei ole koskaan ollut yhtä suurta kuin tänä vuonna”, rahapajan pääjohtaja Gerhard Starsich kertoi Reutersille toimistossaan Wienissä sijaitsevassa rakennuksessa, jossa kolikoita on lyöty vuodesta 1830 lähtien. Rauhallisen julkisivun takana on työpajoja, joissa modernit koneet sulattavat metallia ja lyövät rahaa.
”Tällä hetkellä jokainen kultakolikko, joka lähtee kolikkopuristimelta, on jo myyty”, Starsich sanoi. ”Juuri nyt voisimme myydä kolme kertaa enemmän kuin pystymme tuottamaan”. Rahapajan myymälässä on ollut kuukausien ajan päivittäin pitkä jono.
Itävalta on taloudellisesti konservatiivinen maa, jossa kansalaiset hamstraavat käteistä ja kultaa kriisiaikoina. Rahapajan mukaan kullan kysyntä on korkeimmillaan sen jälkeen, kun se sai nykyisen muotonsa vuonna 1989.
Rahapajan omistava Itävallan keskuspankki totesi lokakuussa Itävallan kotitalouksien taloutta koskevassa esityksessään, että kultaa on ostettu enemmän kahden ja puolen vuoden aikana koronaviruspandemian alkamisesta kuin viitenä sitä edeltävänä vuotena. Pankki totesi, että kullan kysyntä oli tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla jopa suurempi kuin vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla hintojen noususta huolimatta, mikä viittaa siihen, että kultaa on kiirehditty ostamaan turvasatamaksi.
”Se on kuin vesiputous”, Starsich kertoi. ”Vaikutus alkoi koronakriisistä ja pandemiasta, jolloin ihmiset olivat levottomia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisäsi jälleen myyntiä, ja sitten inflaatio kiihtyi kesän ja syksyn aikana lisäten myyntiä edelleen.”
Reuters/Francois Murphy, 14.12.2022
Kulta on rahaa, kaikki muu on luottoa
Riippumaton, sveitsiläinen jalometallineuvonantaja Claudio Glass kirjoittaa Eurasia Review:ssa:
“Yksi kysymys on jatkuvasti noussut esiin keskusteluissa ystävieni, asiakkaitteni ja lukijoideni kanssa tämän vuoden aikana. Ne, jotka tuntevat minut ja tuntevat ajatukseni, ovat hyvin tietoisia kannastani jalometalleihin ja niiden moninaisiin tehtäviin, joten en voi syyttää heitä siitä, että he ovat uteliaita siitä, pysyttelenkö edelleen mielipiteissäni tänä taloudellisen järjettömyyden aikakautena.
Etenkin niille, jotka eivät ole perehtyneet rahahistoriaan [–], on luonnollista ihmetellä, miksi kulta ei ole noussut räjähdysmäisesti nyt, kun inflaatio on vihdoin täällä – jos se on niin hyvä suoja inflaatiota vastaan.
Siihen on useita syitä, joista toiset ovat ilmeisempiä kuin toiset. Fedin johtamat ja toistuvasti kiihdyttämät koronnostot ovat suoraviivaisin selitys. Sen vastauksen ainakin antavat useimmat valtavirran taloustieteilijät ja analyytikot. Euromääräisesti kulta on noussut noin 6,6 prosenttia. Jenissä se on noussut 17,9 %, ja Egyptin punnassa se on noussut yli 45 %. Tämä osoittaa selvästi, että näkökulmalla on merkitystä.
Ja niille, jotka pystyvät näkemään laajemmin, tilanne on vieläkin selkeämpi: kullan hinnan pohtiminen minkä tahansa kiinteän valuutan, ei vain Yhdysvaltain dollarin, suhteen ei ole kovin hyödyllistä. Kullan arvo ei vaihtele, vaan kaikkien näiden hyödyttömien paperinpalojen koettu ja täysin kuvitteellinen arvo. Kuten kaikki pitkäaikaiset, vastuulliset jalometallisijoittajat tietävät hyvin, loppujen lopuksi on vain yksi tärkeä suuntaus, ja se on ilmeinen.
Kuten olen maininnut useaan otteeseen, en usko, että lyhyen aikavälin hintanäkökohtien pitäisi olla keskeisessä asemassa niiden sijoittajien päätöksentekoprosessissa, jotka pitävät kultaa oikeista syistä ja jotka ymmärtävät, miksi he pitävät kultaa. Tärkeää on kuitenkin katsoa valtavirtaotsikoita pidemmälle ja pystyä erottamaan oikea signaali kohinasta.
Miettikää tätä hetki ja muistakaa sitten kaikki viralliset lausunnot ja ennusteet taloudesta ja siitä, miten taantuma on vältettävissä, inflaatiosta ja siitä, miten se on ehdottomasti hallinnassa sekä heidän uskostaan omaan valuuttaansa. Tehkää sitten vapaasti omat johtopäätöksenne siitä, mitä on tulossa.
Ensi vuotta ajatellen on selvää, että on monia syitä olla huolissaan. Ukrainan konflikti ei näytä laantumisen merkkejä, ja kaikkien sen vakavasti kärjistämien, olemassa olevien ongelmien voidaan myös odottaa jatkuvan tai jopa pahenevan. Inflaatio tulee jatkossakin vaivaamaan reaalitaloutta, vaikka hallituksen tilastotieteilijät kuinka kovasti yrittäisivätkin väärentää lukuja: vaikka kuluttajahintaindeksi laskee, kotitaloudet kärsivät edelleen.
Kultaa tukevia voimia on runsaasti, ja dynamiikka on niin silmiinpistävää, että jopa suuret pankit eivät voi olla huomaamatta sitä. Joulukuun alussa Saxo Bank esitti äärimmäisessä skenaariossaan maailmanlaajuisesta sotataloudesta ”törkeän” hintaennusteensa, joka oli 3 000 dollaria unssilta.”
Claudio Glass, Eurasia Review 14.12.2022