

- Gold Hub: Kulta on harvinainen, likvidi ja säilyttää arvonsa
- Degussa: Talouselvytyksen vähentäminen ja korkojen nostaminen nostavat kullan hintaa
- Eurasia Review: Keskuspankkien kultakasat ovat nyt ennätyskorkeita
Kuva: Eurasia Review
Gold Hub: Kulta on harvinainen, likvidi ja säilyttää arvonsa
Kullan arvo strategisena omaisuusluokkana säilyy, koska sen kysyntä on laajaa sijoituskohteena ja varaomistuksena sekä koru- että teknologiateollisuudessa. Kulta on harvinaista, säilyttää arvonsa pitkillä aikaväleillä ja sen likviditeetti on hyvä, minkä vuoksi sen arvoa ei voi mitata perinteisillä osakkeiden ja joukkovelkakirjojen arvonlaskukaavoilla.
Maailman kultaneuvoston mukaan kullan hintaan vaikuttaa neljä päätekijää: talouskasvu, riskit ja epävarmuus, vaihtoehtoiskustannus ja ”momentum”. Kulta jalostaa osakesalkkua monipuolistamalla sitä, kasvattamalla tuottoja ja kokonaistuottavuutta sekä parantamalla likviditeettiä.
Gold Hubin mukaan kultasijoittajien päähuolet vuonna 2022 liittyvät toimitusketjuongelmiin ja koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien jatkumiseen. Useat keskuspankit väittävät, että vasta tapahtunut inflaatiokasvu on väliaikaista ja johtuu pandemiasta, mutta jotkut myöntävät sen olevan pysyvää. Pandemiasta johtuvat toimitusvaikeudet eivät myöskään ole vielä ratkenneet, mikä voi hidastaa talouskasvua ja kasvattaa inflaatiopaineita.
Markkinat odottavat korkojen nostamista ja dollarin vahvistamista, toistaiseksi reaali- ja nimelliskorot ovat vielä säilyneet historiallisen matalina.
20.1.2022
Degussa: Talouselvytyksen vähentäminen ja korkojen nostaminen nostavat kullan hintaa
Globaali talous jatkaa hitaasti elpymistään poliittisesti määrätyistä rajoitustoimista. Degussan markkinaraportti arvioi, että maailmanlaajuinen BKT kasvaa 4,2 % vuoden 2022 aikana (vrt. 5,8% 2021). Elpymistä hankaloittaa joukko riskitekijöitä kuten edelleen jatkuva pandemia, maailmanlaajuisen energiaturvallisuuden uhat ja geopoliittiset jännitteet Yhdysvaltojen ja Kiinan sekä Venäjän ja länsimaiden välillä.
Talous on toipunut nopeasti keskuspankkien ekspansiivisen rahapolitiikan ansiosta. Tämä on on puskenut korot lähelle nollaa ja sen alle sekä kasvattaneet luoton ja rahan saatavuutta. Tällainen rahan ”ylikulutus” on kuitenkin kasvattanut hyödykkeiden hintoja.
Yhdysvaltain keskuspankki on nyt muuttamassa suuntaansa ja suunnittelee joukkovelkakirjaostojen lopettamista ja korkojen nostamista. On todennäköistä, että muutkin suuret pankit seuraavat esimerkkiä. Vielä ei ole varmaa, kuinka taloudet ja finanssimarkkinat reagoivat rahapolitiikan tiukentamiseen tai kuinka paljon sitä tiukennetaan.
Näiden odotusten takia arvometallien hinnat ovat pysyneet kurissa. Degussan analyytikkojen mukaan pankeille on kuitenkin tärkeämpää talouden kestävyyden varmistaminen kuin inflaation vastustaminen. Todennäköisesti myös kullan hinta jatkaa nousujohteisena. Erityisesti sijoittajakysynnän kasvu voi nostaa sitä tänä vuonna kohti 1 860 €/oz hintaa.
20.1.2022
Eurasia Review: Keskuspankkien kultakasat ovat nyt ennätyskorkeita
Keskuspankkien kultavarannot ovat viimeisen vuosikymmenen aikana kasvaneet yli 4 500 tonnilla, ja varastojen koko on ylittänyt 36 000 tonnin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1990. Tämä on tapahtunut vastoin valtavirran retoriikkaa siitä, että nykyinen inflaatio on vain väliaikaista, eikä kultaan oikeastaan kannata sijoittaa.
Seuraamalla Yhdysvaltain keskuspankin ja muiden keskuspankkien tekoja niiden antamien lausuntojen sijaan voi löytää vahvoja perusteita kultaan sijoittamiseen. Pankkien lausunnot poikkeavat itse päätöksistä – kuten päätöksestä kasvattaa kultavarantoja.
Konservatiivisen sijoittajan on toki syytä huolehtia inflaatioriskistä, mutta kultaostojen muodikkuus on myös merkki suuremmasta, pitkän aikavälin muutoksesta: dollarin asema maailman takuuvaluuttana on murenemassa. Sekä arvometallisijoittajat että Venäjän ja Kiinan kaltaiset geopoliittiset toimijat ovat seuranneet tätä kehitystä tiukasti. Esimerkiksi Venäjän kultavarannot ovat ylittäneet heidän dollarireservinsä ensimmäistä kertaa valtion historiassa.
Myös sijoittajien on syytä varautua tähän muutokseen. Kun fiat-valuuttojen mureneminen jatkuu ja kiihtyy tulevien kuukausien ja vuosien aikana, fyysinen kulta jää viimeiseksi luotettavaksi turvasatamaksi.
20.1.2022, Claudio Grass